Köszöntő

Demeter Éva - fesztiváligazgató

Kedves Fesztivállátogatók, Kedves Kollégák!

Nehéz év áll mögöttünk, mozisok, filmkészítők, fesztiválszervezők mögött. Megannyi változással, aggodalommal, és amikor nyomdába adjuk ezt a kiadványt még nem lehet tudni, mi lesz a vírus negyedik hullámával, elmossa-e a fesztivált, vagy megtartható lesz minden, amire hónapok óta készülünk.

Mi idén is rendíthetetlenül szerveztük a mesterkurzusokat, koncerteket, kiállításokat, válogattuk a filmeket, mert szeretnénk, hogy a fesztiválunk egy olyan sziget, egy olyan fontos állomás maradjon továbbra is, amely biztos pont az évben mind a szakmának, mind az egyre bővülő közönségünknek.

A szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál októberben kapcsolódik be a vidéki filmes fesztiválsorozatba, amely fontos állomás a filmrajongók és a szakmabeliek szemében.

Célunk, hogy évről évre bemutassuk azt a filmtermést, melyet máshol nem láthatunk, és felvonultassuk azokat a filmes szakembereket, akikkel egyébként nem találkoznánk, hogy párbeszédet indítsunk, inspiráljuk, támogassuk egymást, feltöltődjünk élményekkel.

2021-ben a „látványos tudomány” szekcióban tudományos tematikájú filmekre helyezzük a hangsúlyt, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a hazai és külföldi egyetemisták kisfilmjeinek. Idén is bemutatunk 10 látványos európai filmalkotást, melyeknek látványvilága azaz a látványtervező munkája kiemelkedő. Javarészt olyan alkotások lesznek fókuszban, melyek moziforgalmazásba még nem kerültek, ezért Magyarországon kizárólag nálunk láthatóak. Nemzetközileg és itthon is elismert zsűritagjaink pedig olyan filmes szakemberek, akik hiánypótló mesterkurzusokat tartanak mozinkban a fesztivál ideje alatt.

Az idei évben a középiskolás korosztályra is gondolva megszervezzük a pályaorientációs napot, ahol olyan fontos filmes szakmák kulisszatitkaiba adunk betekintést, mint díszlettervező, jelmezöregítő, VFX supervisor vagy maszkmester. A látványtervezés Magyarországi története címmel konferenciát szervezünk neves előadók részvételével, melynek célja, hogy megismertesse a magyar filmes látvány-, díszlet- és jelmeztervezés izgalmas történetét a közönséggel. Technikai újdonságokból sem lesz hiány, megnyitjuk stúdiónkat, ahol a legújabb Oculus szemüvegeinkkel lehet a VR lebilincselő világát átélni.

Hamarosan tehát kigurul a vörösszőnyeg, megérkeznek az első vendégek, elstartol az ATAFF. Felcsendülnek a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Légierő Zenekar dallamai, beindulnak a vetítőgépek és megtelik a Múzsák Tere és a mozi fiatal hallgatókkal, filmesekkel az ország minden részéről és határon túlról.

Kívánom, hogy érezzék jól magukat itt a Tisza partján, és vigyék hírét a Trauner fesztiválnak országszerte!

Demeter Éva
fesztiváligazgató

 

Sára Sándor említette egyszer (talán Gilles Deleuze nyomán), hogy sokan azt hiszik a film az, amit a vetítővásznon látunk, de nem így van: a film valójában a néző elméjében pereg. A vászonra (számítógépünk képernyőjére) vetített látvány, a “külső kép” csak az elménkben keletkező “belső kép” formálásának alkalmas eszköze. Tegyük hozzá: a filmek alkotói ahhoz értenek, hogy az elme individuális belső képeit filmes technikákkal másokkal megosztható külső látvánnyá alakítsák.

De tényleg léteznek belső képek? Az elme és a megismerés természetével foglalkozó kognitív tudomány ma arra az álláspontra hajlik, hogy igen: minden mentális tartalom, minden, a világunkra és magunkra vonatkozó tapasztalatunk, ismeretünk és tudásunk valamiféle “belső képként” létezhet elménkben.

Ilyenformán érthető, hogy a filmek nem pusztán az emberi világ művészi ábrázolásának eszközei, hanem minden emberi tapasztalatot, ismeretet és tudást közvetíthetnek. Ennek jegyében számos különféle filmes stílus, nyelv és műfaj létesült, s ezek közös gondja a látványra alapozott vizualitás kultúrájának művelése és alakítása.

Azzal, hogy az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál egyedülálló módon a filmes látványra és a látványtervezők munkásságára fókuszál változatos tematikájú és műfajú filmeket képes felvonultatni. Látványos európai nagyjátékfilmek mellett a filmes látványt a tudomány és tudás szolgálatába állító alkotások, valamint a filmezés lehetőségeivel ismerkedő, kísérletező diákok filmjei kerültek a fesztivál programjába.

A fesztivál a 3000-nél több benevezettből kiválasztott filmek bemutatása mellett gazdag szakmai és kulturális programokkal szolgálja ebben az évben is a vizuális kultúra problémái iránt érdeklődőket.

Ropolyi László

Ropolyi László