Köszöntő

Demeter Éva - fesztiváligazgató

Kedves Fesztivállátogatók, Kedves Kollégák!

Nehéz év áll mögöttünk, mozisok, filmkészítők, fesztiválszervezők mögött. Megannyi változással, aggodalommal, és amikor nyomdába adjuk ezt a kiadványt még nem lehet tudni, mi lesz a vírus negyedik hullámával, elmossa-e a fesztivált, vagy megtartható lesz minden, amire hónapok óta készülünk.

Mi idén is rendíthetetlenül szerveztük a mesterkurzusokat, koncerteket, kiállításokat, válogattuk a filmeket, mert szeretnénk, hogy a fesztiválunk egy olyan sziget, egy olyan fontos állomás maradjon továbbra is, amely biztos pont az évben mind a szakmának, mind az egyre bővülő közönségünknek.

A szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál októberben kapcsolódik be a vidéki filmes fesztiválsorozatba, amely fontos állomás a filmrajongók és a szakmabeliek szemében.

Célunk, hogy évről évre bemutassuk azt a filmtermést, melyet máshol nem láthatunk, és felvonultassuk azokat a filmes szakembereket, akikkel egyébként nem találkoznánk, hogy párbeszédet indítsunk, inspiráljuk, támogassuk egymást, feltöltődjünk élményekkel.

2021-ben a „látványos tudomány” szekcióban tudományos tematikájú filmekre helyezzük a hangsúlyt, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a hazai és külföldi egyetemisták kisfilmjeinek. Idén is bemutatunk 10 látványos európai filmalkotást, melyeknek látványvilága azaz a látványtervező munkája kiemelkedő. Javarészt olyan alkotások lesznek fókuszban, melyek moziforgalmazásba még nem kerültek, ezért Magyarországon kizárólag nálunk láthatóak. Nemzetközileg és itthon is elismert zsűritagjaink pedig olyan filmes szakemberek, akik hiánypótló mesterkurzusokat tartanak mozinkban a fesztivál ideje alatt.

Az idei évben a középiskolás korosztályra is gondolva megszervezzük a pályaorientációs napot, ahol olyan fontos filmes szakmák kulisszatitkaiba adunk betekintést, mint díszlettervező, jelmezöregítő, VFX supervisor vagy maszkmester. A látványtervezés Magyarországi története címmel konferenciát szervezünk neves előadók részvételével, melynek célja, hogy megismertesse a magyar filmes látvány-, díszlet- és jelmeztervezés izgalmas történetét a közönséggel. Technikai újdonságokból sem lesz hiány, megnyitjuk stúdiónkat, ahol a legújabb Oculus szemüvegeinkkel lehet a VR lebilincselő világát átélni.

Hamarosan tehát kigurul a vörösszőnyeg, megérkeznek az első vendégek, elstartol az ATAFF. Felcsendülnek a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Légierő Zenekar dallamai, beindulnak a vetítőgépek és megtelik a Múzsák Tere és a mozi fiatal hallgatókkal, filmesekkel az ország minden részéről és határon túlról.

Kívánom, hogy érezzék jól magukat itt a Tisza partján, és vigyék hírét a Trauner fesztiválnak országszerte!

Demeter Éva
fesztiváligazgató