Kiállítás

Október 12, kedd, 16 óra (TISZApART Mozi, kávézó): Gyulai Líviusz és Jankovics Marcell emlékkiállítás

Fesztiválunk két életmű díjasának munkássága előtt tisztelgünk az Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválon megrendezett emlékkiállítással.

Gyulai Líviusz Jankovics Marcell

Jankovics Marcell rajzfilmrendező és Gyulai Líviusz grafikusművész 2019-ben vette át az 50 éves szolnoki filmfesztivál életműdíját.

Jankovics Marcell nem csak rajzfilmrendezőként, de illusztrátorként és kultúrtörténészként is közismert ember volt. Nevéhez kötődik az első egész estés animációs film; a János vitéz és a Magyar Televízió egyik legnézettebb gyermekműsora, a Magyar Népmesék, valamint Az ember tragédiájának animációs filmváltozata is. Számos könyv szerzőjeként, életmű-díja tehát nem csak az animációs filmrendezőnek, hanem a polihisztornak is szólt.

Gyulai Líviusz a 60-as, 70-es évek nagy grafikus-generációjának utolsó mohikánja volt.

A tusrajztól, és a rézkarctól kezdve a linó- és a fametszeten át, egészen a litográfiáig és az akvarellig minden technikának a mestere. Minden egyes művét az igényes kidolgozottság, a groteszk felé hajló, vagy intelligensen rejtőzködő humor és az összetett jelentés jellemez, s ugyanez elmondható animációs filmjeiről is, amelyeket 1975 óta készített. Életmű-díja nem csak az animációs-filmes előtt tisztelgett, hanem egy töretlen, példaadóan egyenes vonalú életpálya egésze előtt is.

A kiállítást megnyitja: Szemadám György, Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, művészeti író és filmrendező, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti tagozatának tagja.

 

Bényei Tünde textiltervező kiállítása nyitja meg a szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál eseménysorozatát.

Tünde a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézet / Textil Tanszék egyetemi docense, munkáin keresztül betekintést kaphatunk a filmes- és színházi szakma egyik fontos területébe, amely a textilöregítés vagy más néven patinázás.

Olyan fontos filmes munkák fűződnek Tünde nevéhez, mint például a Saul fia című Oscar-díjas film öregített jelmezei. A kiállításon a filmes munkák mellett számos színházi jelmezzel is megismertet bennünket a művésznő.

A kiállítás megtekinthető az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ aulájában október 8. és október 30. között.

Nyitvatartás: H-P 10-18h, SZ 10-16h

Belépés: Díjtalan.

Patina