Nevezési felhívás

A világ egyetlen a látványt a képzőművészettel és a tudománnyal ötvöző - filmfesztiválját, az Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivált 2021 október 12-17 között rendezzük meg Szolnokon, a TISZApART Moziban.

A fesztiválra az alábbi kategóriákban várjuk a filmek nevezését:

1. Nagyjátékfilmes versenykategória

2021-ben pályázatot hirdetünk olyan 2019. január 1. után készült nagyjátékfilmek részére, melyeknél meghatározó a film látványvilága. Ebben a versenyszekcióban 10 filmet mutatunk be, melyek nevezéssel vagy meghívásos alapon kerülhetnek be a versenyprogramba. A filmeket a nemzetközi zsűri értékeli, az értékelésnél fontos szempont a történet és a látvány illeszkedése, a látványfolyam koherenciája, valamint az alkalmazott látványtechnikai megoldások (épített díszletek, eredeti helyszínek, CGI) összhatása. A díjjal a film látványtervezőit jutalmazzák.

2. „Látványos Tudomány” versenykategória

  • tudósokról készült portréfilmek, vagy tudományos felfedezéseket vizualizáló dokumentumfilmek

  • experimentális filmek, amelyek a tudomány és a technika eredményeit felhasználva törekszenek a mozgóképi kifejezés megújítására

  • tudomány és az áltudomány kapcsolatával foglalkozó filmek

  • áldokumentumfilmek, amelyek nem létező tudományos felfedezéseket létezőként mutatnak be

  • természet- és környezetvédelemmel foglalkozó dokumentumfilmek

  • a sport, a tudomány és az egészség témakörét érintő dokumentumfilmek

3. Egyetemisták filmjeinek versenye

Ebbe a versenykategóriába az európai filmes, média vagy művészeti képzésben résztvevő egyetemisták (30 év alatti fiatalok) által 2019. január 1. után készített filmeket várjuk. Nincs műfaji megkötés, azonban a filmek hossza nem lehet több, mint 25 perc.

4. Virtuális Valóság kategória

Magyarországon először Virtuális Valóság szekció a szolnoki filmfesztiválon. Nem versenykategória, célja, hogy bemutassa a 2019. január 1. után készített immerzív alkotásokat. Nevezni lehet hazai és külföldi munkákat egyaránt. A kategóriában olyan VR videókra számítunk, amelyek már befejezett vagy folyamatban lévő 180°-, vagy 360°-os mozgóképes alkotások. Témamegkötés nincs, várjuk a 3D-s animációkat is.

Nevezési határidő:
2021. május 21.