Látványtervezésről

Kovács Claudia - operatőr

Kovács Claudia

Amikor egy filmet megálmodik a rendező, gyakori, hogy a forgatókönyvet is ő írja, Magyarországon ez a bevett szokás.

Az operatőr a második lépcsőben csatlakozik a film kivitelezésekor.

Az előkészítési szakaszban az alkotótársak összekapcsolódnak, és elindul a film realizálása. Ezen a ponton megérkezik a látványtervező, igazi bizalmi munkatárs, akinek szabad álmodónak, ugyanakkor a körülményekhez igazodva rugalmasnak is kell lennie, ahhoz, hogy a lehető leghitelesebben valósítsa meg azt, amit a rendező elképzel.

A látványtervező világokat hoz létre, adott, vagy épített elemek segítségével.

Ezekben a terekben, világokban garázdálkodnak a színészek a kamera előtt. Ha a tér jól működik, a történet életre kel. Ha a néző nem is lát meg minden egyes elemet ebben a térben, egy jól működő díszlet önálló életre kel, és a megfelelő ponton a megfelelő elemek kerülnek a szemünk elé. Nem létezik felesleges részlet, vagy hiány, az egész együtt lélegzik. Az egész együtt funkcionál, csapatmunkával tud megvalósulni.

Kovács Claudia - operatőr
Kovács Claudia - operatőr

Számomra a legizgalmasabb kihívás mindig a mese, a fantasztikum, a sci-fi volt. Nem is kell elrugaszkodnunk gigantikus díszletekben a valóságtól, elég, ha illogikus módon összekeverünk már ismert elemeket, hogy létrejöjjön valami furcsa, egyedi világ.

A mese lényege a határtalan képzelet megmutatkozása, ahol a színek és anyagok is fontos szerepet kapnak. A filmem történetében egy lány a vízből érkezik a szárazföldre, ahol számára egy durvább, kegyetlenebb, érzéketlenebb térbe kellene, hogy otthonosan érezze magát.

Ez megijeszti, és menekülésre kényszeríti, hogy minél pontosabban megmutatkozhasson az a folyamat, ahogyan a főszereplő pszichésen behatárolódik, sarokba lesz szorítva, majd végül nincs más választása, mint hogy visszatérjen, a számára jól ismert valóságba, Boros Lőrinc feladata volt, hogy minél pontosabban megmutatkozhasson.

A filmet alkotók munkája egyenként is értékelhető, és eszmei értékkel bír, amiket díjazni kell. A tapasztalatokat pedig érdemes megosztani azokkal, akik specifikusan azért jönnek el egy fesztiválra, hogy elsőkézből hallhassanak hasznos információkat, illetve feltehessék kérdéseiket.

Kovács Claudia - operatőr
Kovács Claudia - operatőr

Kovács Claudia hivatalos honlapja: www.claudiakovacs.com