Köszöntő

Demeter Éva - fesztiváligazgató

Kedves Vendégeink, Filmkészítők, Kollégák!

Örömmel üdvözöljük Önöket a 2024-es ATAFF fesztiválon, ahol a vörös szőnyeg újra kigurul Szolnok szívében, hogy a filmek, a művészetek és a tudományok különleges találkozásának adjon otthont. Az idei év újításaival egy igazán összművészeti élmény részesei lehetnek, ahol a fő versenyprogramban 10 meghívott film mérettetik meg, kiemelve a produkciós design fontosságát, a filmes látványtervezés jelentőségét, szépségét.

A 2024-es versenyprogram filmjei a háborús filmeken át, különleges személyes sorsokat bemutató és számos műfajt felölelő alkotások. Az idei ATAFF 10 versenyfilmje ebben az évben is lebilincselő történeteket kínál, amelyek a háború, a társadalmi elismerés, a faji és vallási kérdések, a szerelem és a modernitás előretörésének témáit kutatják. A szolnoki fesztiválon a legjobb látványtervezés díjáért induló 10 európai nagyjátékfilm nem csak lenyűgöző narratívával, hanem a fantasztikus látványvilággal is a moziszékbe szögezi majd a nézőket.

A vetítéseken nem csupán a látványtervezés kerül reflektorfénybe: különleges versenyfilmeket láthatunk a képzőművészet világából, lenyűgöző tudományos alkotásokat, valamint rövid animációs filmeket, amelyek mind új perspektívákat nyitnak meg a nézők számára. A fesztivált koncertek, kiállítások és interaktív események gazdagítják, hogy minden művészeti ág közös ünnepévé váljon.

Azért dolgozunk, hogy az ország egyik legrégebbi filmfesztiválja évről évre megújuljon. A mozi és a filmművészet iránt érdeklődők számára különleges lehetőséget kínálnak a nemzetközileg elismert filmes szakemberek mesterkurzusai, amelyek a filmkészítés, ezen belül is rendhagyó módon a látványtervezés világába engednek betekintést, a tudásmegosztást és a kreatív együttműködést középpontba állítva, inspirálva a jövő alkotóit.

A TISZApART Mozi nemcsak a fesztivál fő helyszíne, hanem számos nemzetközi projekt központja is. Idén, öt ország összefogásával, indítottuk el a „Mozi korlátok nélkül” projektet, amelynek keretében az akadálymentesített, integrált filmvetítések valósággá váltak. Hisszük, hogy a mozi mindenkié.

Számunkra rendkívül fontos az esélyegyenlőség és ugyanilyen odafigyeléssel támogatjuk a fiatalok médiatudatosságának fejlesztését, ezért külön teret adunk a médiafogyasztás kérdéseivel foglalkozó filmeknek, valamint neves előadók részvételével szervezett konferenciáknak. A nemzetközileg elismert filmes szakemberek mesterkurzusai pedig mélyebb betekintést nyújtanak a látványtervezés világába.

Bízunk benne, hogy a fesztivál minden napja maradandó élményekkel gazdagítja Vendégeit. Fedezzék fel az Önök számára legérdekesebb programokat és merüljenek el a filmek és a művészetek lenyűgöző világában!

Jó szórakozást kívánok és remélem, hogy mindannyian megtalálják azt az alkotást, amely igazán megérinti Önöket.

Demeter Éva
fesztiváligazgató