Nevezési felhívás

A világ egyetlen - a látványt a képzőművészettel és a tudománnyal ötvöző - filmfesztiválját, az Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivált 2024. október 15-20. között rendezzük meg Szolnokon, a TISZApART Moziban.

A fesztiválon látvány- és jelmeztervezőket, képzőművészeket, filmkészítőket, filmes szakembereket és filmes, média és kommunikáció, képzőművészet vagy látványtervezés szakos egyetemi hallgatókat várunk széles programkínálattal: filmvetítésekkel, nemzetközi filmkészítők által tartott mesterkurzusokkal, képzőművészeti kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és esti koncertekkel.

Fesztiválunk célja, hogy a művészeti és tudományos élet egyik fóruma és nemzetközi filmes eseménye legyen, ahol a közép-európai egyetemek hallgatói és oktatói találkozhatnak, eszmét cserélhetnek és kiegészíthetik tudásukat.

A fesztiválra az alábbi kategóriákban várjuk a filmek nevezését:

1. Nagyjátékfilmes versenykategória

2024-ben pályázatot hirdetünk olyan 2022. január 1. után készült nagyjátékfilmek részére, melyeknél meghatározó a film látványvilága. Ebben a versenyszekcióban 10 filmet mutatunk be, melyek meghívásos alapon kerülhetnek be a versenyprogramba. A filmeket a nemzetközi zsűri értékeli, az értékelésnél fontos szempont a történet és a látvány illeszkedése, a látványfolyam koherenciája, valamint az alkalmazott látványtechnikai megoldások (épített díszletek, eredeti helyszínek, CGI) összhatása. (A díj kedvezményezettjei: a film látványtervezői).

2. Képzőművészeti filmek versenykategória

Képzőművészeti kategóriában olyan 2022. január 1. után készült művek nevezését várjuk, amelyek képzőművészeti alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, (újra-) értelmezésére vállalkoznak, illetve egy vagy több képzőművész (művészeti csoport) életéről, annak egyes szakaszairól készültek. Itt a helye azoknak a filmeknek is, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel. Nem utolsó sorban pedig várjuk azokat a filmeket, amelyek maguk is képzőművészeti igénnyel, művészeti alkotásként, illetve a képzőművészet valamely eszközének felhasználásával készültek. Itt kapnak helyet az animációs technikával készült alkotások is.

3. „Látványos Tudomány” versenykategória

Ebbe a versenykategóriába 2022. január 1-e után, tudósokról készült portréfilmek, vagy tudományos felfedezéseket vizualizáló, valamint a természet- és környezetvédelemmel foglalkozó dokumentumfilmek jelentkezését várjuk. A nevezett alkotások között lehetnek experimentális filmek, amelyek a tudomány és a technika eredményeit felhasználva törekszenek a mozgóképi kifejezés megújítására, valamint a tudomány és az áltudomány kapcsolatával foglalkozó filmek, és áldokumentumfilmek, amelyek nem létező tudományos felfedezéseket létezőként mutatnak be.

4. Rövidfilmes versenykategória

Ebbe a versenykategóriába 2022. január 1. után készített élőszereplős fikciós- és dokumentumfilmeket várunk. Nincs műfaji vagy életkorbeli megkötés, azonban a filmek hossza nem lehet több, mint 30 perc.

Nevezési határidő: 2024. június 17.

Nevezni kizárólag a fesztivál Filmfreeway oldalán keresztül lehet!