Tudományos és Rövidfilmes zsűri

Varsányi Ferenc, Balázs Béla és Emmy díjas rendező

Varsányi Ferenc Több mint negyven éve rendez és ír forgatókönyveket, animációs és élőcselekményes műfajban egyaránt. Készített összesen öt egészestés játékfilmet, közel százötven TV sorozat epizódot, reklámfilmeket, videó klipet, dokumentum és ismeretterjesztő filmeket valamint írt több mint száz forgatókönyvet.

Dolgozott az összes nagy magyarországi animációs stúdióban, a Magyar Televíziónál, egy ausztrál, két amerikai, egy dél koreai, egy tajvani, egy indiai és egy arab stúdióban. Az egyetlen magyar EMMY díjas rendező. Tanított a Színház – és Filmművészeti Egyetemen, a Metropolitán Egyetemen és a MOME Animációs Szakán.

Jelenleg is dolgozik a Filmintézetnek mint Bíráló Bizottsági tag, és 2023 szeptember óta az NKA filmszakmai kuratóriumában is, valamint tagja a Magyar Filmakadémiának és a Magyar Művészeti Akadémiának.

Lerner János (Budapest, 1952) természetfilmes

Lerner János Földrajz-térképész diplomájának megszerzése után két évtizeden át egyetemi oktatóként dolgozott az ELTE Térképtudományi Tanszékén.

Utazásszervezőként több évtizedes tapasztalatot szerzett az ökoturizmusban / idegenforgalomban, dolgozott a hazai természetvédelemben. 1998 óta a Spektrum Televízió tudományos ismeretterjesztő filmjeinek szerkesztője. 2008-ban rendezőként, szerkesztőként, forgatókönyv- és szövegíróként csatlakozott a Természetfilm.hu Tudományos filmműhely/Filmdzsungel csapatához.

Több mint 50 ismeretterjesztő természet- és dokumentumfilm ill. filmsorozat rendezője, forgatókönyv- és szövegírója, és mintegy 20 földrajzi témájú ismeretterjesztő könyv szerzője ill. társszerzője.

Dragon Zoltán

Dragon Zoltán Dragon Zoltán a Szegedi Tudományegyetem Amerikanisztika tanszékének tanszékvezető docense, fotográfus. Kutatási területei a digitális kultúra, a fotográfia elmélete, a filmelmélet, a filmadaptáció, és az elméleti pszichoanalízis.

Könyvei: The Spectral Body: Aspects of the Cinematic Oeuvre of István Szabó (2006), Encounters of the Filmic Kind: Guidebook to Film Theories (Cristian Réka M.-mel közösen, 2008), és Tennessee Williams Hollywoodba megy, avagy a dráma és film dialógusa (2011). Az AMERICANA – E-Journal of American Studies in Hungary folyóirat és az AMERICANA eBooks alapító szerkesztője.