Hírek

A LÁTVÁNYTERVEZŐK VILÁGÁBÓL I.

Ágh Mártont díjazták a Természetes fény látványtervezéséért

2022.03.30.

Az Európai Filmakadémia Nagy Dénes Természetes fény című filmjének látványtervezéséért díjazta Ágh Mártont, aki 2021 decemberében vette át a nagy presztízsű Európai Filmdíjat. 53 mozifilm versenyzett a látványtervezésért járó díjért, amelyet szakmai zsűri bírált el.

Ágh Mártont díjazták a Természetes fény látványtervezéséért

Nagy Dénes első mozifilmjének a világpremierje a Berlinalén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjjal is kitüntették. A Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb forgatókönyv és a legjobb jelmez díját is megkapta, 2021-ben, márciusban a filmkritikusok B. Nagy László-díját a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának a fődíját is elnyerte.

A Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik. Egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Ágh Márton korábbi látványtervezői munkái közé tartozik Mundruczó Kornél Delta, Fehér isten és Jupiter holdja című filmje, Kenyeres Bálint Tegnap és Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című alkotása.