Mesterkurzus, Workshop

A mesterkurzusokon való részvétel csak a fesztiválon versenyben lévő alkotóknak ingyenes, akkreditált fesztivál vendégeknek 3500 Ft / fő a mesterkurzus előadás (Szabó Gábor, Jeannine Oppewall, Deák Kristóf) és a hozzá tartozó filmvetítés. Emir Kusturica mesterkurzusa és a hozzá tartozó filmvetítés 5000 Ft/ fő. Egyben 12 000 Ft a bérlet a 4 db mesterkurzusra és a hozzá tartozó filmvetítésekre. A bérlet csak előre utalással vagy a helyszínen vásárolható meg.

Adatok az utaláshoz: 12050002-00107762-00100002 (Tisza Mozi Kft., Raiffeisen Bank). Közleménybe kérjük a résztvevő nevét feltüntetni és azt hogy Mesterkurzus bérlet ATAFF 2022.

Azoknak a vendégeknek, akik nem a fesztivál résztvevői 5000 Ft/fő a mesterkurzus (Szabó Gábor, Jeannine Oppewall, Deák Kristóf) & filmvetítések, Emir Kurturica mesterkurzusa és a hozzá tartozó filmvetítés 7000 Ft/fő. Egyben 16 000 Ft a bérlet a 4 db mesterkurzusra és a hozzá tartozó filmvetítésekre. A bérlet csak előre utalással vagy a helyszínen vásárolható meg.

Jegyvásárlás a helyszínen a TISZApART Moziban (5000, Szolnok, Templom út 4.) vagy a www.tiszamozi.hu oldalon.

Az előadások hossza 90 perc (Szabó Gábor, Jeannine Oppewall, Deák Kristóf) angol és magyar nyelven is elérhetőek. Emir Kusturica mesterkurzusának hossza 45 perc.

Bővebb információ: +36 56 424 910

Szabó Gábor - operatőr mesterkurzusa

Mit ad hozzá a kamera a film látványtervezéséhez?
2022. október 12. szerda, 14:00 óra
Kísérőfilm: Tirza - holland filmdráma, 100 perc, 2010. Rendező: Rudolf van den Berg. (16)
2022. október 12. szerda, 10:00 óra

Szabó Gábor mesterkurzusa

Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr mesterkurzusán a Tirza című holland filmdráma látványát elemzi. A film Hollandia Oscar-díjra jelölt filmje volt 2010-ben.

A filmet Hollandiában és Dél Afrikában forgatták, és egy sor olyan problémának a megtárgyalására és illusztrálására ad alkalmat, amely az operatőr, a látványtervező és a rendező szoros együttműködését igényli. Néhány példa:

- A film drámai ívének megsegítése a vizualitással.

- Két ország - kétféle vizuális világ.

- Operatőr és producer kapcsolata.

- Az eredeti helyszínek és a műteremben forgatott jelenetek zökkenőmentes átmenete.

- Háttérfotó használata a díszletben.

- A kamera és a lencsék megválasztása.

- A kameramozgató eszközök szokatlan használata a filmben.

- különleges objektív - látványeffektként.

Jeannine Oppewall - art direktor mesterkurzusa

Mit csinál az art department?
2022. október 13. csütörtök, 14:00 óra
Kísérőfilm: Szigorúan Bizalmas - amerikai krimi-dráma, 133 perc, 1997. Rendező: Curtis Hanson. (16)
2022. október 13. csütörtök, 10:00 óra

Jeannine Oppewall mesterkurzusaJeannine Oppewall mesterkurzusán arról hallhatunk, mit csinálnak a mozgókép tervezők.

Milyen múlandó anyagokat használnak, készítenek, eldobnak vagy éppen megtartanak.

Előadásán első kézből mutatja meg azokat a képeket, rajzokat és dokumentumokat, melyekre kutatásai alkalmával talált rá ahogy készült egy-egy film látványvilágának tervezésére.

Olyan fotókat láthatunk majd, melyek azokból a filmekből valók amelyeknek dizájnját Jeannine tervezte pl: Szigorúan bizalmas, Pleasantwille, Vágta stb.

Deák Kristóf - Oscar-díjas filmrendező mesterkurzusa

A rendező jobb és bal szeme
2022. október 14. péntek, 14:00 óra
Kísérőfilm: Unoka - magyar játékfilm, 115 perc, 2022. Rendező: Deák Kristóf. (16)
2022. október 14. péntek, 10:00 óra

Deák Kristóf mesterkurzusaDeák Kristóf Oscar-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező mesterkurzusában arról mesél a közönségnek, hogyan támaszkodik egy kevésbé látványközpontú rendező az operatőrre és látványtervezőre - és milyen eszközökkel kommunikál velük.

Előadásából megtudhatjuk, miként álmodja meg és váltja valóra "hármas fogatuk" a film vizuális világát.

A rendező-operatőr-látványtervező trió együttműködésének nehézségeiről, közös munkájáról, megoldásairól két filmje (Az unoka, Foglyok) kapcsán ad betekintést a nézőknek, miközben számos műhelytitkot is feltár.

Emir Kusturica - Arany Pálma díjas szerb filmrendező mesterkurzusa

A Valóság elemzése, modellezése - A film nyelve
2022. október 15. szombat, 15:00 óra
Kísérőfilm: Cigányok ideje - angol-olasz-jugoszláv filmdráma, 140 perc, 1988. Rendező: Emir Kusturica. (16)
2022. október 15. szombat, 10:00 óra

Emir Kusturica mesterkurzusa

Ahogyan az életünk és minden egyes napunk szekvenciákra bontható a személyes felfogásunk alapján, úgy a mozi is pixelekre és képekre bontható, amelyek egy tágabb kontextus részei.

Mivel a mozi valami soha nem létezett dolog rekonstrukciója, a filmkészítőknek kell megadniuk a lehetőséget a nézőknek, hogy minden egyes képet és pixelt élvezzenek, és eközben meg kell értetni velük a pixelek tágabb összefüggéseit, és meg kell mutatniuk a film egészével való összefüggésüket.

Ezért olyan fontosak a szekvenciák az életben és a moziban.

Emir Kusturica szerb filmrendező, zenész, színész, producer és író Szarajevóban született 1954-ben.

1978-ban szerzett filmrendezői diplomát a prágai FAMU-n. Első nagyjátékfilmje, az Dolly Bellre? (1981), elnyerte a Best First Work (legjobb első mű) díjat Velencében. A papa szolgálati útra ment (1985) Arany Pálmát nyert a Cannes-i filmfesztiválon. A cigányok ideje (1988) Kusturicának a legjobb rendezőnek járó díjat hozta meg a Cannes-i filmfesztiválon, míg az Arizonai álmodozók (1993) a Berlini Filmfesztivál Ezüst Medvéjét.

Kusturica Underground (1995) című alkotása Arany Pálmát nyert a Cannes-i filmfesztiválon. és Ezüst Oroszlánt kapott a Macska-jaj (1998) című filmjéért a Velencei Filmfesztiválon. Szuper 8 történetek (2000) című dokumentumfilmje 2001-ben elnyerte a Szentpétervári Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb film díját. 2004-ben az Az élet egy csoda, 2007-ben pedig Az ígéret szép szó című filmet rendezte. Ezután a film után Kusturica elkészítette Maradona - Kusturica című filmjét. A cigányok ideje című, a film témáira épülő punkoperáját 2007-ben mutatták be először a párizsi Opera Bastille-ban. 2016-ban tért vissza Velencébe, amikor a Tejben, vajban, szerelemben című művét mutatták be, majd két évvel később a legújabb, El Pepe, A Life Supreme című filmjével.

Alapítója és tagja az „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra” együttesnek, amely a világ minden táján fellép.

Emir Kusturica a Kustendorfi Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál alapítója és igazgatója.