Koncert

Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra koncertje Szolnokon - 2022. október 15. szombat, 19.00

A világhírű rendező, Emir Kusturica lesz a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál sztárvendége októberben, ahol filmes mesterkurzust tart és október 15-én 19.00 órától fellép a nagyközönség előtt a The No Smoking Orchestra zenekarával az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A sztárrendező és zenekara október 14-15. között lesz a szolnoki TiszapArt mozi vendége. Emir Kusturica a látványtervezőket djíazó nemzetközi filmfesztiválon október 15-én 15.00 órától tart filmes mesterkurzust - A valóság elemzése, modellezése - A film nyelve címmel - a Tisza Moziban, ahova a filmes szakemberek és hallgatók mellett várják a nagyközönséget is. Majd az előadást követően 19.00 órai kezdéssel lép fel 11 tagú zenekarával az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, amelyre a jegyek már kaphatók a Tixa.hu oldalán.

Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra koncertje Szolnokon

A világhírű rendező 2 napra érkezik Szolnokra, ahol a látványtervezőket díjazó, valamint képzőművészeti témájú és diákfilmeket is bemutató Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon tart filmes mesterkurzust, amelyre a filmes szakembereket, a filmes hallgatókat és a filmek iránt érdeklődő nagyközönséget is várják.

A boszniai felmenőkkel is rendelkező Emir Kusturica Szarajevóban született és a prágai székhelyű filmes akadémián tanult. Az alkotó olyan díjnyertes filmeket jegyez, mint a A papa szolgálati útra ment (1985), a Cigányok ideje (1988), az amerikai sztárszínészekkel - Johnny Depp, Faye Dunaway, Vincent Gallo - forgatott Arizonai álmodozók (1991), az Underground (1995), és a legnagyobb közönségsikere, a Macskajaj (1998). A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező évtizedek óta filmezik aktívan, az egészestés filmek mellett, dokumentumfilmeket és tévésorozatokat is készít. Utóbbi filmjei között olyan munkák szerepelnek, mint a Tejben, vajban, szerelemben (2016), amelynek főszerepét Monica Bellucci alakította, vagy Uruguay utolsó elnöke, José "Pepe" Mujica életét, munkásságát bemutató dokumentumfilm.

Kusturica filmjeiben a zene mindig is fontos szerepet töltött be, miután megszakította munkakapcsolatát a Cigányok ideje, az Arizonai álmodozók és az Underground filmzenéjét szerző Goran Bregovićcsal, komolyabban is elkezdett foglalkozni a zenéléssel. Az utóbbi két évtizedben rendszeresen turnézik a The No Smoking Orchestra zenekarával és készít lemezeket. A fenomenális koncertjeiről ismert balkáni folk zenét játszó, 11 tagú csapat 1979-ben alakult Szarajevóban, mára elismertebbek a nemzetközi színtéren, mint hazájukban. A legendás együttes a szerb kolo stílusú zenét - azaz a rumba balkáni változatát - egyesíti a rock élménnyel és a cigányzenével, amellyel a 20. század tágabb művészeti vonatkozásaihoz kapcsolódik.

Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra koncertje Szolnokon
Dejan Sparavalo és Emira Kusturica (Fotó: D. Teodorovic Zeko)
Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra koncertje Szolnokon
Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra (Fotó: D. Teodorovic Zeko)

A garázsrock/cigánypunk/világzenei formáció, amely 1993-ban jött létre, mára hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet szerte a világon – nem csak az idősebb korosztály, de a fiatalabb, 2000-es évek után született generáció is megtalálható a rajongók között. A zenekar sikersorozata akkor indult el, amikor elkészítették Emir Kusturica Black Cat, White Cat (1998) című filmjének zenéjét, amely Ezüst-Oroszlán-díjat nyert a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Ezen a forgatások találkozott először a zenekar tagjaival is. A szerb zenekar eklektikus balkáni zenét játszott globalizációellenes üzenetekkel, elsöprő cigányritmusokkal, amely a film sikerén tovább lendített és elválaszthatatlan részévé vált a rendező további filmjeinek.

Népszerűségük figyelemre méltó, hiszen a zenekar bejárta az egész világot, egyre híresebbek lettek. Buenos Aires-től Montreálig, Belgrádtól Párizsig fáradhatatlanul koncerteznek, ellenállhatatlan zenéjük mindenkit magával ragad. Ennek a lenyűgöző, örömteli tánczenének senki sem tud ellenállni, amelynek köszönhetően öt kontinens számos városában léptek már fel.

A fergeteges, összetéveszthetetlen, perzselő ritmusú performance következő állomása a magyarországi Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál keretein belül lesz. Az október 15-i esemény helyszíne az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ.