Köszöntő

Demeter Éva - fesztiváligazgató

Kedves Fesztivál Vendégek, Filmkészítők, Kollégák!

Mindannyiunk életében fontos a visszacsatolás munkánkat illetően. Így van ezzel a filmalkotó, az art mozi üzemeltető, a képzőművész, a látványtervező és a sor még folytatódhat. A tavalyi filmfesztivál óta mozinkat több megtiszteltetés is érte, átvehettük a Gróf Szapáry Gyula-díjat, a Tiszavirág Turisztikai Díjat, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díjat és mozink vezetője, Demeter István a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. Ezek a kitüntetések mind azt mutatják, kitartó, lelkiismeretes csapatunk munkája nem hiábavaló, a mozi értékteremtő tevékenységét pedig város-, megye- és országszerte is elismerik.

Őszi filmes rendezvényünkön idén is igyekszünk a szakma sokszínűségét bemutatni, válogatást nyújtani a kiemelkedő képzőművészeti, egyetemista és különleges látványvilágú nagyjátékfilmekből. Fontosnak tartjuk, hogy a legjobb alkotásokat neves hazai és külföldi zsűri értékelje; megköszönve a filmkészítők áldozatos munkáját fesztivál díjakkal honorálja alkotásaikat.

Az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál ezért ünnep számunkra, a „filmkészítők” ünnepe értve ezen kifejezés alatt mindenkit, aki hozzájárult az itt bemutatott alkotások sikeréhez. Ám egy-egy film sikere nem a gyártása befejezésével zárul le, az igazi siker, ha eljut a közönséghez nagyvásznon, ekkor nyer igazán létbizonyosságot. Az ATAFF versenyprogramja egy gondosan szűkített válogatás, a legfrissebb képzőművészeti irányzatokat, alkotókat bemutató filmek sokasága, de láthatunk a diákokat leginkább megmozgató komoly témájú alkotásokat, mesterien kidolgozott animációkat és bravúrosan megoldott látványvilágú játékfilmeket.

A filmek által egy új világ tárul elénk, azon érzékeny filmkészítők univerzuma, akik által mi is egy kicsit kibújhatunk bőrünkből és megtapasztalhatjuk a valóság - vagy álomvilág - ezerféle arcát.

Ahogy a filmkészítők, úgy mi, fesztivál szervezők is folyamatosan tanulunk egymástól, járjuk egymás fesztiváljait, látogatajuk egymás mozijait külföldön és itthon, azért, hogy a lehető legmagasabb színvonalú programokat hozzuk el a nagyközönségnek. Hiszek benne, hogy Szolnokon ez idén is sikerült! Emir Kusturica világhírű szerb filmrendező, zenész az idei évi ATAFF sztárvendége, akinek kultikus filmjeit nem kell bemutatni, zenekara világszerte turnézik, aminek egyik állomása 2022-ben városunk.

Nézzük hát együtt a filmeket, hallgassuk esténként a koncerteket és élvezzük a rendkívül színes és unikális programokat az ATAFF-on közösen! Jó szórakozást kívánunk!

Demeter Éva
fesztiváligazgató